Isparta’da Köy Yaşam Merkezlerinin Sayısı Hızla Artıyor

2022 yılında Millî Eğitim Bakanlığının Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle başlattığı köy yaşam merkezleri projesiyle; ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmayan köy okulu binalarının anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane; matematik, doğa, bilim ve tasarım gibi farklı alanda hizmet veren atölyelerle gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlar olarak öğrencilere ve köy halkına hizmet vermeye başladı.

Proje kapsamında Isparta’da ilk etapta 18 Köy Yaşam Merkezi açılmıştı. Köy Yaşam Merkezlerinde açılan kurslara Isparta Valiliği ve bağlı kurumların da desteği merkezlerin cazibesini artırıyor. Bunun son örneği olarak da ilimiz Valiliği himayesinde Isparta İl Özel İdaresi, Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilgili köy muhtarları arasında ilimizde arıcılığın geliştirilmesi ve çiftçimize ek gelir sağlanması amacıyla imzalanan protokol ile il merkezine bağlı Ali Köyü, Güneyce ve Kayı Köyünde açılan arıcılık kursunu tamamlayan kursiyerlerden 75 kişiye %25’ini kendi, % 75’ini Isparta İl Özel İdaresince karşılanmak şartı ile kişi başı 5 adet olmak üzere toplamda 375 adet arılı kovan dağıtımı Isparta Vali Vekili Hamdullah Suphi Özgödek, İl Millî Eğitim Müdürü Erhan Baydur, Tarım ve Orman İl Müdürü Eyüp Adıgüzel, İl Özel idaresi Yol Şube Müdürü Turgut Kara, köy muhtarları ve kursiyerler katılımıyla İl Genel Meclisinde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Yapım çalışmaları devam etmekte olan 25 köy yaşam merkezinden; Merkezde Büyükhacılar, Keçiborlu’da Tepecik, Eğirdir’de Kırıntı, Uluborlu’da İleydağı, Yalvaç’ta Ayvalı köylerinde kullanılmayan köy okulları Köy Yaşam Merkezlerine dönüştürülmek üzere yapımları tamamlanarak Mayıs ayı içerisinde kurs açmaya hazır hale getirilmesi planlanıyor. Köy Yaşam Merkezlerinin yaygınlaştırılma çalışmaları kapsamında yıl sonunda Isparta’da hizmet veren 100 civarında Köy Yaşam Merkezinin olması hedefleniyor.

Günümüzde etkin olarak kullanılmakta olan Köy Yaşam Merkezlerinde olduğu gibi hizmete girecek Köy Yaşam Merkezlerinde de açılacak kurslar yerel halkın istek ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirleniyor.

Merkezde bulunan Büyükhacılar Köyü İlkokulunda Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile kadınlara yönelik giyim kursu açılması planlanıyor.

Uluborlu’da bulunan İleydağı İlkokulu Köy Yaşam Merkezi’nde halktan gelen talep doğrultusunda tarımsal alanlara yönelik budama, arıcılık, sürü yönetimi, peynir- yoğurt yapımı gibi kurslar açılması planlanıyor.

Yalvaç’ta bulunan Ayvalı köyünde anasınıfı ve ilkokul eğitim öğretime devam ederken, kullanılmayan ortaokul binası ise Köy Yaşam Merkezi’ne dönüştürüldü. Ayvalı Köy Yaşam Merkezi’nde mutfak, spor odası, görsel sanatlar atölyesi ve halk eğitim sınıfı bulunuyor. Buna yönelik yiyecek hizmetleri, dikiş-nakış, hijyen eğitimi kursları açılması planlanıyor.