Alanya’ya sel tehlikesi uyarısı!
Alanya’ya sel tehlikesi uyarısı!
.
.
ALANYA'DA kışın yaklaşmasıyla beraber yağışlar da yaklaşırken, yapılaşma nedeniyle suyun doğal akış yollarının kapanması, dere yataklarının işgal edilmesi ve yağmur suyu kanallarının tıkanması Alanya’da sel riskini artırıyor.
Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz, küresel iklim değişikliğinden kıyı illerinin daha çok etkilendiğini belirterek, afetle mücadelenin en önemli aşamasını risk azaltma ve hazırlığın oluşturduğunu söylemişti.
AKDENİZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN ETKİLENEBİLİR
Konuşmasında afet olmadan tedbirin alınmasının önemine işaret eden Yılmaz, iklim değişikliğinin sonucunda oluşan afet türlerini, aşırı ve şiddetli yağışların neden olduğu sel ve taşkınlar, kuraklık, sıcak ve soğuk hava dalgaları, öngörülemeyen veya uzun süreli sıcak ve soğuk hava dalgaları ile orman yangınlarının oluşturduğunu dile getirerek, "Özellikle kıyı illerimiz iklim değişikliğinden çok daha fazla etkilenebilecek. Karadeniz'deki ve Akdeniz havzasındaki illerimiz iklim değişikliğinden en fazla etkilenen iller arasında" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Alanya Belediyesi Meclis Üyesi Şehir Plancısı Erkan Demirci, DİM TV muhabirine yaptığı açıklamada, Alanya’da yağmur suyu ve sel sorununa çözüm bulmak için çözüm yollarını anlattı.
Demirci, yapılaşmayla beraber suyun doğal akış yollarının kapanmasının, dere yataklarının kapatılmaması ve işgal edilmemesinin önem kazandığını belirtmesinin yanı sıra, altyapı yağmur suyu drenaj hatlarının yollarda yapılmasının da gerekliliğine vurgu yaptı.
'ALANYA ÇOK KÖTÜ DURUMDA DEĞİL'
Alanya şehir merkezi açısından yağmur suyu drenajı anlamında aslında çok kötü bir durumda olmadığını ifade eden Demirci, yeni yapılan yollarda da bu planlamaların yapıldığını ancak derelerde turizme bağlı birtakım kullanımlardan dolayı işgallerin söz konusu olabildiğini söyleyen Demirci, dere yataklarının daraldığını hatta hiçbir hesap yapılmaksızın üzeri betonla kapatılan derelerin olduğunu belirterek, bu riskin azaltılması için şunların yapılması gerektiğini belirtti:
“Özellikle yağmur suyu drenaj hatları, mazgallar maalesef vatandaşlarımız bilinçsiz bir şekilde çöp kutusu gibi muamele yapıyor içerisine her türlü pisliği atıyor. Çöpe atması gerekirken buralara atıyorlar. Dolayısıyla buralar tıkanıyor, alanları daralıyor. Bunların şehir merkezlerinde bakımının, temizliğinin yapılması gerek. Eksik olan yerlerde yağmur drenaj hatlarının yapılması lazım ve tabii ki sorumluluğu DSİ’ye ait olan dereler var. Şehir geçişleri var hem tarım alanı olan bölgelerde yoğun yağmurlarda sele sebep olabilecek dereler var bunların da iş makineleri yardımıyla temizliğinin yapılması lazım. Bunlar yapılırsa bu sorunları en aza indirmiş oluruz.”
'YAĞMUR SUYU KANALLARI TEMİZLENECEK'
Demirci, beklenenin çok üstünde gelen yağışların kapasitelerinin yetmeyebileceğini ancak bunlarla ilgili alabilecekleri önlemler olduğunu da sözlerine ekledi. Büyükşehir Belediyesi olarak yağmur suyu mazgalları ve drenaj hatları olarak devam eden çalışmaları olduğunu belirten Demirci, bunların temizliği ile ilgili müteahhitlerine görevlendirme yaptıklarını açıkladı. 10 gün içerisinde ekiplerin geleceğini ve kombine aracıyla beraber yağmur suyu kanallarını temizleyeceklerini duyuran Demirci, Alanya genelinde yaklaşık 30 kilometre yağmur suyu hattının temizliğini yapacaklarını bildirerek, “İnşallah bir sorun yaşamayız” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.