Başkan Konyar: Rusya ve Türkiye arasında ticaret hacmi güçlü bir ivme göstermektedir
Başkan Konyar: Rusya ve Türkiye arasında ticaret hacmi güçlü bir ivme göstermektedir
.
.
Rusya ve Türkiye İş İnsanları Yüksek İstişare Kurulu Genel Başkanı Maksut Konyar, Rusya ve Türkiye arasında ticaret hacminin, yıllar içinde dönemsel dalgalanmalar yaşasa da genel olarak güçlü bir ivme gösterdiğini söyledi. İki ülkenin ekonomik, ticari ve enerji alanlarında önemli ortaklıklara sahip olduğuna dikkat çeken Maksut Konyar, ticaret hacminin özellikle enerji, tarım ürünleri ve turizm gibi sektörlerde yoğunlaşmaktığını ifade etti.
Başkan Konyar'ın açıklamasına göre Türkiye-Rusya arasında ticaret hacmi şöyle: (Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ve TÜİK)
2019: 26,3 milyar dolar
2020: 17,8 milyar dolar
2021: 33,0 milyar dolar
2022: 68,2 milyar dolar
2023: 54,7 milyar dolar.
Rusya ve Türkiye İş İnsanları Yüksek İstişare Kurulu Genel Başkanı Maksut Konyar, açıklamasında şunları söyledi:
"Pandemi dönemi olan 2020’de ciddi bir düşüş yaşanırken, 2022’de Ukrayna-Rusya savaşı sonrası Rusya'nın dış ticarette Türkiye'yi ana ortaklarından biri olarak konumlandırmasıyla rekor bir artış görüldü.
Sektörel Bazda Ticaret Dağılımı (2023 Verileriyle Yaklaşık Oranlar):
1. Enerji Sektörü (Petrol, Doğalgaz):
- Toplam ticaretin yaklaşık %60-65'i enerji ürünlerinden oluşmaktadır.
- Türkiye, doğalgaz ve petrolün büyük bölümünü Rusya’dan tedarik etmektedir.
2. Tarım ve Gıda Ürünleri:
- Toplam ticaretin yaklaşık %15-18’i tarım ve gıda ürünleri kapsamındadır.
- Buğday, ayçiçek yağı, gübre ve bakliyat önde gelmektedir.
3. Sanayi ve Kimya Ürünleri:
- Toplam ticaretin yaklaşık %8-10’u sanayi ve kimya sektöründen oluşmaktadır.
- Makine, plastik, demir-çelik ürünleri ve otomotiv parçaları bu gruptadır.
4. Tekstil ve Hazır Giyim:
- Yaklaşık %5’lik bir paya sahiptir.
5. Diğer Sektörler (Mobilya, Elektronik, Turizm Hizmetleri, vb.):
- Kalan kısmı bu başlıklar oluşturmaktadır.
İHRACAT VE İTHALAT DENGESİ
Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı daha düşük, Rusya’dan ithalatı ise oldukça yüksektir. Yani ticaret dengesi, ağırlıklı olarak Türkiye’nin Rusya’dan ithalatı yönündedir.
Rusya-Türkiye ticaret hacmi, özellikle enerji ithalatına dayalı olarak son yıllarda artış göstermiştir. Ancak iki ülke, ticareti daha dengeli ve farklı sektörlere yaymak için çeşitli girişimler ve projeler üzerinde çalışmaya devam etmektedir.
SEKTÖREL DAĞILIM RAKAMLARI
Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ilişkiler, enerji kaynakları ve ithalat odaklı olmayıp, ihracat, turizm, hizmetler ve yatırımlar gibi birçok farklı sektörü de kapsamaktadır. Son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacmine bakıldığında, Türkiye'nin ithalat hariç diğer sektörlerdeki (özellikle ihracat, hizmet ve turizm) performansında farklılıklar göze çarpmaktadır.
DALGALI SEYİR
Türkiye'nin Rusya'ya olan ihracatı dalgalı bir seyir izlemektedir. 2016 yılında siyasi kriz nedeniyle ihracatta düşüş gözlemlenmiş, ancak 2017’den itibaren hızlı bir toparlanma yaşanmıştır. 2018-2023 yılları arasında ihracat rakamları istikrarlı biçimde artmıştır. Türkiye, Rusya’ya başta yaş meyve ve sebze olmak üzere tekstil ürünleri, makineler ve otomotiv sektöründe ihracat yapmaktadır. 2022 ve 2023 yıllarında ihracat hacmi 6-7 milyar dolar seviyelerine ulaşmıştır.
HİZMET SEKTÖRÜ VE TURİZM
Turizm sektörü, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önemli bir parçasıdır. 2019 yılında yaklaşık 7 milyon Rus turist Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Pandemi nedeniyle bu sayı 2020’de ciddi oranda azalmış, ancak 2021’den itibaren toparlanma başlamıştır. 2023 yılında Rus turist sayısı yaklaşık 6 milyon olarak kaydedilmiştir. Hizmet sektöründe ise Rusya menşeili şirketler ile yapılan mühendislik, inşaat ve taşımacılık anlaşmalarının toplam değeri yıllık 1-2 milyar dolar arasında olmuştur.
YATIRIMLAR
Rusya’daki Türk yatırımlarında da yıllara göre artış gözlenmiştir.
2015’den 2023’e kadar Türk firmalarının Rusya’ya gerçekleştirdiği toplam yatırım miktarı 10 milyar doların üzerine çıkmıştır. Aynı şekilde, Rusya’nın Türkiye’de enerji başta olmak üzere gayrimenkul ve finans sektörlerine yaptığı yatırımlar da büyüme eğilimindedir.
SONUÇ
Türkiye’nin ithalat hariç Rusya ile olan ticaretinde ihracat, hizmetler, turizm ve yatırımlar alanlarında yıllara göre genel bir artış ve çeşitlenme gözlemlenmektedir. Siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle dönemsel düşüşler yaşansa da, son 5 yılda bu alanlardaki ticaret hacmi ve işbirliği sürekli olarak artış göstermiştir."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.